Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Korupci lze omezit pouze jedním opatřením a sice snížit přerozdělování až na dřeň. Vaše těm dát víc a těmhle méně, nepomůže, je třeba vybírat méně na daních, méně přerozdělovat a omezit státní zakázky na naprosté minimum, dále omezit na minimum zásahy státu, když budou minimální, nikdo nebude mít potřebu korumpovat politiky, proč taky, když budou mít minimální pravomoc. Následky nemají řešení, je třeba řešit příčinu a tou je jednoznačně obrovské množství peněz k přerozdělování.

1 0
možnosti
Foto

Ta myšlenka je samozřejmě dobrá. Jenže se zabýváte pouze jedním ze zdrojů financování stran, což není konstruktivní a korupci to nezabrání.

A za druhé: zapomínáte, že korupce není zacílena jen na strany jako takové a to je velmi podstatné.

3 0
možnosti

Já vidím hlavní problém v celkově špatné společenské morálce.Systém "ruka ruku myje" je zde hluboce zakořeněn, a zkorumpovatelný je téměř každý, záleží jen na ceně.Člověk něco dělá, nebo nedělá proto, že z toho buď má nějaký prospěch, nebo naopak, strach z následků.Bez zásadní změny myšlení každého jednotlivce se dostaneme leda tak do nekonečné spirály - kdo bude kontrolovat kontrolory.

1 0
možnosti
Foto

Toto je velmi rozumný článek. Vždy po každých volbách je volič rozladěn, že se nic nezměnilo. Je to dáno tím, že neustále volí ty strany, které "zná". A zná je, jak jinak, než z bilboardů atd. I když má strana program postihující všechny nešvary, včetně toho, který se snaží vyřešit autor článku, to jest, zavazuje se fakticky přijetím darů od právnických osob k plnění určitých nevyslovených, avšak jasných protiplnění, tak taková čistá strana narazí na " my vás neznáme". Bodejť by znali, když není podporovaná štědrými dárci, očekávajícími ještě štědřejší příjem z nadhodnocených státních, krajských a městských zakázek.

4 0
možnosti
JR

J32a84r63a 84R73a35n31k

11. 6. 2017 0:21

Kdyz pomyslim na to, ze zde par tak zvane handikapovanych mladych pise blogy, misto aby se snazili vice vzdelat a byli schopni najit praci, jezi se mi vlas, pracovala jsem pro svycarskou invalidni pojistovnu a nejaky bloger, pisici zde denne - urcite by ho nasli a doporucili, aby se snazil najit praci prislusejici handikapu, ale to zde bude asi jen na Mikulase.....

0 0
možnosti
Foto

K33a30r45e88l 74C88a13c27h

10. 6. 2017 0:13

Pan Opl má pravdu v tom, že sponzorské dary politickým stranám od právnických osob (firem) jsou těmito považovány za investice a je od nich očekávána návratnost v podobě přidělení předražených státních zakázek, jakmile se obdarovaná strana dostane k vládní odpovědnosti. Firmy proto mají motivaci politické strany sponzorovat a proto to i dobrovolně dělají, jsou to vlastně legální úplatky. Nelze však dobrovolný sponzoring firmami nahradit dobrovolným sponzoringem fyzickými osobami. To by byl naprostý konec většiny politických stran, protože dobrovolně by jim téměř nikdo nic nedal. Motivace ze sympatie je velice slabá a návratnost ještě více vzdálená. Takové financování ze sympatie by muselo být formou povinné společenské daně uzákoněné v určité výši s tím, že plátce této daně by měl právo rozhodnout, které politické straně či církvi by byla jeho daň alokována (stejným způsobem, jako je dnes alokováno jeho nemocenské pojištění určité pojišťovně). Proč i církvi - protože církve jsou totéž co politické strany i když se snaží tvrdit, že s politikou nemají nic společného - mají a vždycky měly od úplného počátku. Strany by směly pro svou činnost používat jen tyto prostředky. Kdo by měl sympatizanty, mohl by si dovolit platit aparát. Kdo by je neměl, musel by vyvíjet činnost za pomoci neplacených dobrovolníků, nebo zavřít krám.

0 0
možnosti
Foto

Jakákoliv zákonná povinnost vzdát se části svých prostředků, bez ohledu na účel, je jen sprostou mafiánskou praktikou které říkáme výpalné. Systém, který je založený na tom, že pod hrozbou násilí vybírá od lidí výpalné je nemorální, zločinecký systém.

2 0
možnosti
ZK

Asi před třemi roky jsem poslouchal rozhovor s ředitelem st. pod. Budvar, tedy pivovaru, který je něco jako našeho rodinné (národní) stříbro. Vše bylo selanka. Zadrhlo se to ve chvíli, kdy padla otázka, kolik úspěšný pivovar dává do státního rozpočtu.

"Nic," povídá generální.

"Jak nic, když jste tak úspěšní," nenechal se odbýt tazatel.

"Ze zisku financujeme soudní spory o naší značku na světových trzích," vysvětlil státní zaměstnanec na pozici ředitele, tedy pán placený námi všemi.

Ale z jiného soudku.

Státní kasa je na tom bídně, proč nepoužít miliardy ležící na účtu Lesů ČR.

"To bychom museli najít zákonnou cestu, jak ty peníze převést do stát. rozpočtu a tu neznáme?" vysvětlil tehdejší ministr financí Kalousek.

Ta situace se změnila, když byl pan Kalousek vyměněn.

Jak to tak historicky vypadá, státní majetek, tedy majetek nás všech si zprivatizovaly pol. strany a desetiletí z nich tyly. Možná slyším trávu růst, ale zdá se, že se to mění.

3 0
možnosti
JA

Dobrý den pane Ople, možná je to tím teplem, takže mám myšlení zablokované, ale já to moc nepochopil, jak to myslíte. Mám dojem, že vy mísíte dohromady financování politických stran a státní zakázky. Co se týče financování politických stran, tak tam by nám to asi mohlo být jedno, ať si jim dává kdo chce co chce, pokud to bude transparentní a všichni budou vidět kdo za penězi stojí. Ať si strany nakoupí stovky volebních odborníků, vytisknou miliony plakátu nebo třeba udělají raut. Pokud strana za nic nestojí, stejně nás neoblafne (teda někdy ano, ale na takové co už nás jednou obalamutili, už si dáme pozor :-)). Státní zakázky to je jiná, tam oni lobisté fungují jak píšete a díky tomu stojí obyčejná tužka pro stát jako pozlacené pero. Ale tam se z toho zase lišáci zase vyzuli. Nedávná novela zákona o zveřejňování zakázek v registru smluv vyjmula z této povinnosti firmy se státní účastí (i když právě tam nejvíce utíkaly peníze), páni poslanci to udělali mazaně, asi aby si zachovali svoje tajné penězovody (rozčiloval jsem se nad tím tady: http://jaroslavandrysek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=596994)

5 1
možnosti
Foto

P92a77v39e57l 38O36p74l

9. 6. 2017 20:23

Děkuji za Váš názor. Určitě nic zablokováno nemáte :-) Ale, bohužel, korupční jednání kolem státních a veřejných zakázek není pouze o korupci jednotlivců, ale o systémové korupci politických stran, prostřednictvím firem a jednotlivců, kteří se musí o " bakšiš" podělit s politickými stranami, které jim zakázku přihrály. A velmi mnoho z těchto peněz končí právě u politických stran, které vše opět opakují u dalších voleb. A tak to jde stále dokola ... No a k tomu se přidávají i peníze pro jednotlivé politiky, ale ke stranám toho míří více ... Hezký den :-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4134x
Bez politické příslušnosti.

Emeritní policejní rada

Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie Policejního prezídia ČR

a

Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie PČR  

 

Seznam rubrik